Categories
Blog

“Активатори” на правилно физическо развитие при човека спред Уестън Прайс

 

Тази статия е вдъхновена от работата на Уестън Прайс - канадски зъболекар, известен преди всичко със своите открития за връзката между храненето, здравето на зъбите и физическото здраве. Уестън А. Прайс, живял между 1870 и 1948г. е бил и председател на изследователската секция на Американската стоматологична асоциация от 1914 до 1923 година.

Уестън А. Прайс е силно повлиян от евгеничната теория и широко разпространените вярвания за връзката на диетата със здравето. Тези възгледи влияят и оформят неговата теза за правилното здраве и хранене.

В търсене на причината за кариеса, през 30-те и 40-те години Прайс пътува до незападни страни и наблюдава коренното население, описвайки наблюденията си в една от най-значителните книги за нутриционистиката - Nutritional and Physical Degeneration.

Въз основа на своите наблюдения той твърди, че западната диета е отговорна за всичко - от кариеса до туберкулозата. Според него диета с пълноценни хранителни вещества и животински мазнини позволява на хората да постигнат перфектна физическа форма и перфектно здраве, докато западният начин на хранене допринася за влошеното състояние на зъбите и деформации в челюстите и костите.

Днес, проучванията и наследството на Уестън Прайс се разпространяват чрез непрофитната организация Тhe Weston A. Price Foundation (WAPF). Президент на фондацията е Sally Fallon Morell. Заедно с Mary G. Enig те имат за цел да възстановят употребата на храните, богати на хранителни вещества в американската диета чрез образование, изследвания и активизъм.

 

Западната диета

Съществуват стари проучвания, които показват, че наситените мазнини, голяма част от стандартната американска диета и диетите на голяма част от западния свят, допринасят значително за затлъстяването, възпаленията и сърдечните заболявания, както и усложненията, свързани с черния дроб, червата, храносмилането и цялостното благосъстояние.

По-новите проучвания обаче показват, че наситените мазнини могат да бъдат вредни, когато са съчетани заедно с преработени въглехидрати, друг голям компонент на западните диети. Заключението е, че не мазнините създават проблемите със здравето, а силно обработените и съдържащи химикали храни.

 

Традиционната диета

Въпреки, че някои от изучаваните от Прайс диети се различават, в зависимост от климата и наличността на храни, те всички споделят еднаква основа. Всички диети съдържат някакви животински продукти, често в голямо количество. Няма нито един народ с растителна или вегетарианска диета. На места, където месото или рибата не са основната храна, суровото мляко, киселото мляко и сирената често са. Имайте предвид тук, че говорим за непастьоризирано, пълномаслено мляко, идващо от пасищни и хранени с трева животни, които пасат върху растения, растящи в богата на хранителни вещества почва. Това е напълно различна млечна храна от тази, която намирате в хранителните магазини днес. Това мляко е с високо съдържание на здравословни наситени мазнини и съдържа високи нива на каротени, витамин К2, масна киселина и множество други основни хранителни вещества.

Уестън Прайс също установява, че изучаваните от него култури често имат т.нар свещена храна, с която хранят бременни и кърмещи жени, както и подрастващи деца.

Някои от тези свещени храни са хайвер, черен дроб, костен мозък, сурово мляко и масло от черен дроб на треска. Всички тези източници на храна са с високо съдържание на наситени мазнини, както и мастноразтворими витамини А, D и К2. Тези витамини работят в комбинация за активиране на други витамини и важни процеси в организма. 

Уестън Прайс е първият, който заговаря за важността на витамин К2 и го нарича активатор X. Освен всичко друго, тези витамини работят заедно, за да създадат здрави кости, артикулации и зъби без кухини. Функциите на тези витамини обясняват защо те са толкова важни за бременни и кърмещи жени, както и за растящи деца. Изследваните култури са разбирали това значение инстинктивно.

Масаите например, са позволявали на мъжете и жените да се женят само при условие, че няколко месеца консумират мляко от влажния сезон, когато тревата е особено буйна и млякото е много по-обилно на хранителните вещества. Масайското мляко съдържа над два пъти повече холестерол от съвременното мляко, почти три пъти повече мазнини и над пет пъти повече фосфолипиди. Съдържанието на фосфолипиди е особено важно, тъй като по-голямата част от холина в млякото се съдържа във фосфолипидите. Това означава, че висококачественото мляко от масаите вероятно е около пет пъти по-богато на холин от млякото, което бихте намерили в хранителния магазин днес.

Холинът е жизненоважно хранително вещество, намиращо се в изобилие в черният дроб и жълтъка на яйцата. Холинът, както се оказва в по-нови проучвания е от изключителна важност за доброто развитие на плода. Той, както и известната фолиева киселина, имат едно и също действие в предпазването от дефекти на невралната тръба по време на бременност.

 

Ролята на витамин А за превенция на деформации на плода

Научна статия на Maija H. Zile от Департамента по наука за храните и човешкото хранене на Мичиганския държавен университет, подробно описва ролята на витамин А в развитието на плода. Работейки с ембриони от птици и мишки, тя и други изследователи са установили, че нуждите от витамин А започват по време на формирането на сърцето и кръвообращението и развитието на задния мозък, период, който съответства на 2-ра гестационна седмици при хората. Без витамин А ембрионът се поддава на груби аномалии на сърцето.

Всяка система от органи започва развитие през определен период от време. Витамин А регулира диференциацията на примитивните клетки в клетки, специфични за всяка система от органи, като по същество сигнализира на гените за техните походи, за да „знаят“ къде да се локализират и какъв вид тъкани да станат. Ако по време на някой от тези процеси липсва витамин А, органите се развиват по необичаен начин или изобщо не се развиват.

Основните целеви тъкани при недостиг на витамин А включват сърцето, централната нервна система, кръвоносната, урогениталната и дихателната системи, както и развитието на черепа, скелета и крайниците. Недостигът на витамин А през периода, когато някоя от тези системи започва развитие, може да доведе до аномалии и дефекти.

Според Zile дори частичният дефицит на витамин А засяга чувствителната развиваща се централна нервна система. Той играе ключова роля в развитието на зрителната система, ретината, вътрешното ухо, гръбначния мозък, черепно-лицевата област, включително фарингеалната и бранхиалната арки и тимуса, щитовидната и паращитовидните жлези.

В средата на бременността витамин А е необходим за развитието на белия дроб на плода. При животни с дефицит на витамин А възникват вродени малформации в пикочно-половата система.
Съществува изследване за ефекта на витамин А върху развитието на бъбреците. Недостигът на витамин А води до намален брой нефрони в бъбреците. По-малкият брой нефрони означава, че бъбреците няма да работят на оптимални нива и могат да обрекат индивида на диализа по-късно в живота му.

Друго изключително вълнуващо изследване показва, че витамин А притежава ключа към онова, което учените наричат пъзела на „свещения граал“ в биологията на развитието: съществуването на механизъм, който гарантира, че външността на нашите тела е симетрична, докато вътрешните органи са разположени асиметрично, т.е нямаме 2 сърца - от ляво и от дясно например. Изследователи от Института Salk са открили, че витамин А осигурява сигнала, който буферира влиянията на асиметричните сигнали в ранните етапи на развитие и позволява на тези клетки да се развиват симетрично. При липса на витамин А външността на телата ни би се развивала асиметрично, в резултат на което дясната ни страна би била по-къса от лявата.

Колко често сте чували, че е нормално лявата и дясната част на телата ни да се различават ? Не съвсем.. Всъщност, те трябва да са симетрични. Освен по-къса дясна част, този индивид е със силно увредено зрение, тясна челюст и изкривени зъби, някои от които по небцето.

 

Най-богатата на витамин А храна е черният дроб и както Прайс наблюдава в проучванията си, той се е консумирал в изобилие, наред с масло и други животински мазнини, също с най-високо съдържание на витамин А. Витамин А е отговорен за развиване на симетрични лява и дясна външна част на тялото, добро зрение и развити бели дробове. Тези процеси започват още в първите седмици от зачеването и именно заради това е важно женското тяло да има достатъчно нутриенти още в месеците и дори годините преди зачеване.

Сред най-големите аномалии, които Прайс описва е модификацията на човешката челюст в следствие от западните диети. В рамките на едно поколение, лицата на майки и деца, консумиращи бяло брашно, захар и други съвременни храни, бедни на хранителни вещества се стесняват, зъбните дъги на тези хора са неправилни, претъпкани със зъби и те започват да развиват кариес и да се изкривяват.

Др. Прайс установява и че тази промяна в хранителните навици вероятно насърчава развитието на алергии и запушване на дихателните пътища, причиняващи дишане през устата, промяна в позата на езика и свързаното с това развитие на дълго и тясно лице, което наблюдаваме днес при по-голямата част от съвременните хора.

 

Ролята на витамин К2 за правилно лицево развитие

Днес ортодонтите считат изкривените зъби за резултат от генетиката, смученето на палец или меки храни - тоест всичко, но не и очевидният спад в хранителната плътност на съвременните диети. Проучванията на д-р Прайс го водят до заключението, че стесняването на лицето е настъпило предимно когато трите мастноразтворими витамини (витамини А, D и витамин К2) стават дефицитни в диетата и съвременната наука доказва, че е прав. Според скорошни изследвания при плъхове дефицитът на витамин К2 по време на бременност води до „дисморфология на лицето“. Зависимите от витамин К2 протеини се концентрират в хрущяла на носната преграда на плода. При хората, ако витамин К2 не присъства в адекватни количества или е блокиран от лекарства като варфарин (кумаринов антикоагулант), през критичния период от шест до девет седмици на бременността, хрущялът се калцира преждевременно, което води до „челюстно-носална хипоплазия“, тоест недоразвитие на maxilla, костта, която определя формата на средната трета на лицето (Australian Dental Journal 1994; 39: 2).

Витамин К2 зависи от витамините А и D за сигнализиране, така че и трите витамина участват в процеса на развитие на лицето. Тези открития сочат, че за подготовката на бременност са нужни храни, богати на хранителни вещества, които да създадат запаси за критичните ранни седмици от развитието на плода. Адекватното разстояние между бременностите позволява на майката да попълни тези запаси преди създаване на следващо дете. Прайс съветва, разтояние от 2 до 3 години между всяка бременност.

Витамин К2 има по-висока скорост на транспортиране през плацентата, отколкото витамин К1. Когато майките получават инжекции с витамин К2, плацентата бързо го натрупва и след това бавно го освобождава до плода с течение на времето. Витамин К1 се намира в листните зеленчуци, докато витамин К2 се съдържа във ферментирали храни и животински мазнини, хранени с трева - особено натто, гъши черен дроб, сирене, масло и яйчни жълтъци.

 

Ролята на витамин D през третия триместър от бременността 

Бързият скелетен растеж през последното тримесечие на бременността изисква повече витамин D и силно намаля доставката му до майката и нивата в кръвта и падат през този триместър. Затова, бременните жени и децата са особено уязвими към дефицит на витамин D. Хранителният рахит е опустошително невромускулно заболяване, следствие от дефицита на витамин D и / или калций и продължава да бъде важен глобален здравен проблем. Стратегиите за обществено здраве, като синтетично обогатяване на храни не са оптимални и често такива храни са напълно лишени от пълноценни хранителни вещества.

Фондацията Weston A. Price препоръчва 2000 IU на ден витамин D от масло от черен дроб на треска и малки допълнителни количества от тлъста риба, ракообразни животни, масло и свинска мас. Въпреки че няма проучвания, които директно да сочат употребата на точно тази доза по време на бременност, проучване на над 10 000 бебета във Финландия, проведено между 1966 и 1997 г., показва, че директното добавяне на 2000 IU на ден към кърмачета през първата година от живота на практика изключва риска от диабет тип 1  през следващите 30 години.

 

Ролята на холина

Както беше споменато по-рано, холинът е от съществено значение и трябва да бъде доставен до тялото чрез храната. Холинът изпълнява изключително важна роля за развитието на мозъка. Той е особено важен за образуването на холинергични неврони (неврони, които използват невротрансмитера ацетилхолин), което се извършва от 56-ия ден на бременността до три месеца след раждането. Също така, той е важен и за формирането на връзките между тези неврони, наречени синапси, което се случва с висока скорост през четвъртата година от живота на детето.

Функцията на холина се свързва с тази на фолата (фолиева киселина), защото тялото може да го превърне в съединение, наречено бетаин, което може да замести фолата в определени химични реакции. Може би поради тази причина ниският му прием е свързан и с четирикратно повишен риск от дефекти на невралната тръба.

Най-богатите на холин хранителни източници са от животиснки произход - месо, птици, риба, млечни продукти и яйца. Телешкият дроб и тук е най-подходящата храна, тъй като освен витамините А, Д, К2, Е, той съдържа холин и фолат, като по-малко от 100гр. дневно осигурява препоръчителният дневен прием. Нужното дневно количество холин при бременност може да се набави и от 3 яйчени жълтъка или 150гр. пилешки дроб.

 

Ролята на витамин Е

Последният витамин, който ще разгледам е витамин Е. Важно е да има яснота за него, тъй като той често се свързва с присъствието си в растителните масла, придавайки им някакви ползи, докато те всъщност представляват истинска заплаха за здравето. Това е така, защото те са с високо съдържание на полиненаситени мастни киселини (PUFA), които изчерпват хранителните вещества на тялото. Животинските мазнини са много по-добър източник на витамин Е, като пасищно отгледаните животни доставят четири пъти по-високи нива на витамин Е от конвенционално отгледаните.

Витамин Е първоначално е наречен “Fertility Factor X” (Фактор на плодовитост X) през 1922 г., тъй като плъховете не могат да се размножават без него. Две години по-късно изследователите го наричат „токоферол“ от гръцкото τόκος (tokos), което означава „раждане“ и φερειν (ferein), което означава „да се роди“. Точната му роля за плодовитостта на плъховете остава неясна и учените все още не са доказали категорично нейната същественост за възпроизводството при хората.

Мишките, които нямат ген за протеина, който пренася витамин Е през плацентата, зачеват потомство, което умира в рамките на 11 до 15 дни. Хранителната транспортна система на плацентата е видимо деформирана до деветия ден. Човешката плацента произвежда същия протеин, така че ролята на витамин Е в изграждането на хранителната транспортна система на човешката плацента вероятно е сходна. Тогава витамин Е - въпреки липсата на публикувани доказателства - е почти сигурно съществен за възпроизводството на човека.

Според диетичните насоки на Уестън Прайс и фондацията му, животинските мазнини са най-важният хранителен елемент за плодовитостта и на двата пола, както и за пълноценно развитие на плода. Присъстващите в животинските тлъсти храни мастноразтворими витамини осигуряват всички нужни елементи за цялостното развитие и липсата им в съвременните диети е сред основните причини за деформации, аномалии, алергии и други състояния, свързани с непълноценно развитие.

Допълнителни източници:
https://www.news-medical.net/news/20140213/First-evidence-of-link-between-prenatal-vitamin-A-deficiency-and-postnatal-asthma.aspx
https://www.aipro.info/wp/wp-content/uploads/2017/08/vitaminA.pdf
https://royalsocietypublishing.org/doi/full/10.1098/rsob.130052
https://www.westonaprice.org/health-topics/childrens-health/vitamins-for-fetal-development-conception-to-birth/
https://www.ericdavisdental.com/facial-orthotropics-for-your-child/why-raise-unhealthy-children/how-our-ancestors-formed-full-faces-and-straight-teeth/
https://publichealthreviews.biomedcentral.com/articles/10.1186/s40985-017-0066-3
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17212955/