Categories
Карнивор

Въведение в карниворовата диета

Месоядството или Карнивор храненето (Carnivore), известно още като нулевовъглехидратно хранене (Zero Carb - ZC) нашумя в последните години най-вече поради многобройните случаи на излекувани метаболитни болести и подобрено здраве на практикуващите го. Това е едно крайно елиминационно за нашето съвремие хранене и е трудно приемливо, тъй като е в пълно несъответсвие с широкоприетите здравни препоръки. 

Карниворството може да се използва като начин за установяване на храни-дразнители, непоносимости, детокс на тялото, регулиране на хормони, запълване на хранителни дефицити, лечение на автомиумунни болести, лечение на диабет, затлъстяване, хранителни зависимости и др.

Ако сте решили да опитате този вид хранене, то вие вероятно желаете да подобрите здравето си чрез смяна на хранителните си навици. Може би сте тук, защото търсите здравословни методи за отслабване или имате автоимунни процеси в тялото, стомашни неразположения, метаболитни нарушения, хормонален дисбаланс, ПМС, безплодие, които не са се повлияли положително от друг начин на хранене. Може би познавате някой, който е получил страхотни резултати от диетата. Каквато и да е вашата причина, информирайте се добре, преди да започнете, за да заложите на сигурни резултати, а не поредната диета, която “не работи”

Описаното в тази публикация не е лекарски съвет! Това е сбор от данни записани в литературата и данни, базирани на физиологията на човека. Голяма част от информацията е подкрепена с научни иследвания и клинични заключения, докато някои факти са базирани на личен опит и резултати на множество хора, практикуващи този начин на хранене.

 

 Първо, какво е диета?

Често ще срещате определението „Карниворова диета“ и това, което е важно да разберете е, че тук не става въпрос за поредната „диета“ с чудодеен ефект, а за постоянен начин на хранене, подобряващ здравословното състояние и нормализиращ теглото. Не става въпрос и за диета, лекуваща всяка болест, а за естественият за човека начин на хранене, който спомага в естественото оптимизиране на тялото. Какъв точно ще е вашият резултат зависи от сегашното ви състояние, предишен начин на живот и начин на спазване на диетата.

В нутриционологията терминът „диета" се тълкува като „сборът от храна, консумирана от човека или друг организъм“. Затова, от сега нататък разбирайте думата „диета“ само и единствено като сбор от храна, а не като метод за отслабване, което е по-известна асоциация.

 

Описание на Карниворовата диета

Името Карнивор произлиза от латинското „caro“, означаващо „месо“ или „плът“ и „vorarе", онзачаващо „да погълнеш“, т.е това е месоядна диета, включваща ядене само на животински продукти. Хората, следващи тази диета консумират месо и мазнини от животни, предимно говеждо, свинско, домашни птици, яйца и някои консумират риба и млечни продукти. Разбира се, всякакъв вид месо е допустимо.

Описанието на диетата, както и това, че тя е оптимална за човека може да се проследи назад в литературата чак до 1856г. в книгата на немския автор Бернард Монкриф „Философия на стомаха“.За лечебните и свойства е известно още от 19-ти век, когато американският лекар Джеймс Салисбъри популяризира лечение с говеждо месо и топла вода, лекуващо болести като диабет, епилепсия, ревматизъм, астма и дори рак. През 1888г. той публикува книгата си "The relation of alimentation and disease", в която изказва мнението си, че въглехидратите са виновни за всички тогавашни болести - от тумори до туберкулоза. Безопастността и ползите от това хранене можем да проследим и в трудовете на арктическия изследовател Вилялмур Стефансон от 1913г, в книгата „Диетата на каменната ера“ на Уалтер Воегтлин от 1975г. и т.н до ден днешен, когато разполагаме с огромно количество информация по темата.

Тази диета е в пълно несъотвествие с хранителните препоръки на Световната здравна организация. Привържениците на карнивор и нисковъглехидратните диети считат, че общоприетите препоръки за храна са в основата на съвременните болести и броят на хора, излекували различни метаболитни заболявания само чрез смяна на диета расте с всеки изминал ден. За съжаление, този вид хранене е все още не толкова попупярно в България.

 

Защо да се храним само с месо ?

Поради ефективността си понякога карниворовата диета е разбрана по-скоро като средство за лечение или като подходяща само ако сте диагностицирани с нещо. А знаете ли колко много симптоми на влошено здраве има, които дори не забелязвате? Твърде много от тях са определени като "нормални", не защото са, а защото са прекалено често срещани и за тях няма трайно лечение с медикаменти. Така, те се определят като нормални и ние следователно си живеем с тях и ги търпим. Примери за такива симптоми са ПМС, болезнен цикъл, твърде дълго и трудно раждане, безплодие, ниско либидо, кариес, вадене на мъдрец, акне, запек, левконихия (бели петна по ноктите), газове, болки в стомаха, киселини, проблеми със съня, отпадналост, мозъчна мъгла, нервност, бавно зарастване на рани. 

Знаете ли какво, нито едно от тези състояние не е нормално! Ежедневните газове са далеч от нормалното, колкото и да са често срещани! И знаете ли още какво? За всичко това е виновна храната - неправилно подбрана и в неподходящи количества.

Не е нужно да се разболеете за да оптимизирате здравето си. Не е нужно за една жена да преминава през ада всеки месец по време на цикъла си. Ръстът на инвитро опложданията не бива да нараства. Това не са някакви нелечими болести, с които да не можем да се справим сами.

За много хора класическата кето диета е напълно достатъчна промяна и успешно спомага за подобрението на много от гореизброените и други симптоми. Ако обаче вашата диета не ви кара да се чувствате енергично, спокойно, задоволено през всеки ден от месеца, а имате още от така наречените "нормални" прояви, то това е сигурен знак, че е време да изключите повече храни.

С какви доказателства разполагаме ?

Макар антропологичните данни да подкрепят идеята, че това е диетата, помогнала за развитието на човечеството, както и множеството доклади за ефективността на това хранене да са на лице, на този етап, все още не е общоприето да се проучва и препоръчва месоядството като здравословен начин на хранене. Научните данни са оскъдни, но не поради неналичност и неспособност за доказване, а поради простата причина, че нито една правителствена организация не подкрепя и не спонсорира такива проучвания. Малкото налични данни са от самоспонсорирани проучвания и клиники. 

Единствената официална такава клиника се намира в Унгария. Клиниката на организацията, основана от лекари и изследователи се нарича Палеомедицина (не свързвайте това с популярната Палео диета, няма нищо общо). Те разполагат с единствените съвременни клинични данни на пациенти, излекувани от множество болести, включително рак в най-тежката му форма.

Налични са много малко предишни експериментални изследвания с клинично наблюдение върху хора. Едно от най-ценните доказателства за ефективността на диетата притежаваме благодарение на Вилялмур Стефансон, който след завръщането си от арктическата си експедиция се подлага доброволно на едногодишно наблюдение върху ефектите от храненето му само с месо. Той, заедно със свой колега, се хранят с месо по техен избор, като количеството приеман протеин на ден е от 100 до 140 грама, мазнини от 200 до 300 грама, въглехидрати, изцяло произведени от органно месо, между 7 - 14 грама и общо количество на дневни калории от 2000 до 3100 калории. След едногодишното спазване на тази диета двамата мъже нямат никакви липси на витамини, никакви нарушения в бъбречните функции, нормално кръвно налягане и абсолютно никакви признаци на каквото и да е заболяване. Цялото проучване може да прочетете тук.

 

 

 

От къде да започнем?

Повечето от нас са напълно адаптирани психологически към съвременния свят и безбройното разнообразие от храни. Често не разбираме колко сме зависими емоционално от въглехидратите, докато не започнем да ги елиминираме. Неспособността да се справим с тези зависимости, както и с предразсъдъци, чуждо мнение и непознаване на човешката физиология обикновено води до провал и отказване от дългосрочно стриктно спазване на диетата. Именно поради това, ви предлагам няколко стъпки в прехода към Карнивор за да успеете по-лесно да се справите с промяната, както и с придържането към нея.

     1.Определете целта

Към каква промяна се стремите? Какви са вашите мотиви и готови ли сте за дългосрочна промяна? Това ще определи и доколко ограничена и стриктна да бъде вашата диета. Преминаването към този вид хранене, което както споменхме е крайно елиминационно, обикновено е поради нетолетантност на храни, изразена с метаболитни нарушения и това не е „временна диета“, а начин на живот, нещо, с което ще трябва да се съобразявате всеки ден, при всяко излизане с приятели, при всяко пазаруване, гостуване, пътуване и т.н., ако искате наистина да има дълготрайни благоприятни последици и да ви отведе към вашето най-добро състояние вие ще постигнете най-добри резултати ако превърнете това хранене в начин на живот.

Сред най-често срещаните цели са целите за подобрение на здравословното състояние , макар че би било толкова добре ако не чакаме да се разболеем.. Хора, които спазват диетата са най-често бивши вегани с увредено здраве поради липсата на витамини при веганизма, хора с автоимнунни заболявания - като хашимото или псориазис, екземи, акне, хора с артрит, стомашни проблеми като IBS, болки в ставите, хронични болки по тялото, затлъстяване, диабет тип 2, алцхаймер и др.
За някои, това е естествена транзиция от кето хранене или резултат от собствени проучвания по темата.. Причините могат да стигнат до безброй, а коя от тях е вашата ?

     2.Постоянство и търпение

Чудото няма да стане за един ден! Нито за два, три, седмица или 3! Преходът може да бъде придружен с неприятни симптоми (за тях по-долу в текста), в зависимост от предишният ви начин на хранене. Бъдете търпеливи и не очаквайте светкавични резултати, особено за здравето. В най-честите случаи се наблюдава резултат след 3 до 6 месеца, а в кратък период (2-3 седмици) може да се усетят подобрения. През това време вие трябва да сте търпеливи и да не се отказвате, нито да склонявате към "чийт". Промените в тялото може да са много, може да получавате негативни реакции като разтройство на червата в продължение на седмици, но това е част от промяна на чревната флора и е напълно нормално. Не решавайте веднага, че "тази диета не е за вас"! Не злоупотребявайте с храна и "чийт дей" идеи, това ще обезсмисли процеса. За да имате успех, това не трябва да е поредната "диета на еди си кой", а начин на живот, изграждане на нови навици за дългосрочен план.

     3.Преодолейте страха

С години ни е насаждано, че "зеленчуци който не яде той голям не ще да порасте", че закуската е най-важното хранене за деня, че трябва да се яде често и по малко, че мазнините са лошо нещо, че солта е вредна, че месото вреди на планетата и е причина за глобално затопляне (защо не е така вижте тук), че без фибри чревната ни функция ще спре, че хормоните в месото объркват нашите, че витамини има само в плодове и зеленчуци, че имаме нужда от космически дози витамин С (за това тук) и т.н и т.н., внасяйски страх и омраза към месото и мазнините. Проучете внимателно фактите и раберете, че всичко това е НЕВЯРНО! Отърсете се от страха към месото и мазнините и ги яжте в изобилие. Мазнините са това, което ще стабилизира хормоните ви и ще ви дава енергия и сила, те трябва да са дори повече от месото. Не се страхувайте да ядете голямо количество животински мазнини! За въпроси свързани с ползите и вредите от карнивор храненето може да прочетете тук.

    4.Подготовка за социални контакти

Много важна стъпка! Не ви съветвам да я пропускате, освен ако не сте любител-скандалджия :). Приятелите и роднините ви ще ви провъзгласят за пълна откачалка със застрашен живот в момента, в който им споменете за начина си на хранене. Кажете на някого, че ядете баничка и боза за закуска, пица и кока-кола за обяд, салата, мусака или боб и биричка с мезе за вечеря, за десерт сладолед и всичко това ще е напълно нормално и добре прието. Опитайте да им кажете, че не консумирате плодове и зеленчуци, а само месо и животински продукти и вижте какво става! Ще изпаднат в ужас и ще се опитат да ви убедят в това колко смъртоносен е този избор на храна, в това как холестеролът ще ви убие ако ядете само месо. За началото на това фалшиво твърдение, наречето "френски парадокс" може да прочетете тук.
За съжаление, всеки един съвет, който бихте получили от човек хранещ се "нормално" е напълно безсмислен, както са и споровете по темата с такива хора. За още по-голямо съжаление е, че в това число най-вероятно влизат и много от лекарите.
Това, което послужи на мен в социални ситуации беше да казвам, че имам алергии и непоносимости и поради тази причина не мога да консумирам никакви въглехидрати. Край на дискусията.

    5.Разучете добре пазара

От къде ще се снабдявате с месо е много важно за поддържане на храненето. Тъй като ще купувате редовно и може би по-големи количества от обикновено, съветвам ви да намерите източник на разположение всеки ден или да заредите фризера си добре. Ако разполагате с голям такъв, в повечето случаи е много по-изгодно да се закупи половин или цяло говедо от ферма. Фермите са вероятно най-добрият доставчик на месо, в повечето такива то е хранено само или предимно с трева, животното е излизало на слънце и въздух и е по-малко стресирано, има и много по-малко токсини.

 

Първи промени и период на адаптация

 

Кетоза

След спиране консумацията на въглехидрати тялото реагира по естествен начин на промените тъй като започва цялостна промяна в чревната флора, метаболизма и хормоните. Ако вече сте били на кето диета, може и да не изпитате никои от симптомите, но ако тялото ви не е привикнало към кетоза, то пригответе се за така известният "кето грип". Симптомите могат да включват главоболие, безсъние, гърлобол, разтройство, световъртеж, нервност, мускулни болки, умора и липса на енергия, често уриниране и лош дъх с метален вкус. Неразположенията обикновено продължават около седмица.

Не бързайте със заключенията, за всичко това има логично обяснение.

Причината за честото уриниране например е, че при липса на въглехидрати нивата на хормона инсулин спадат, което изпраща сигнал до бъбреците да освободят излишен натрий. Натрият се освобождава заедно с телесна течност, при загубата на която може моментално да свалите 3-4 килограма. След това гликогенът се превръща в глюкоза като последен източник на енергия, преди тялото да "превключи" към използване на мастни киселини за енергия. Колко точно ще отнеме този процес и колко тежки ще са симптомите зависи изцяло от вашата метаболитна гъвкавост*.

Причина за лошият дъх пък е започването на тялото да използва мастни киселини като източник на енергия. Когато този етап е достигнат мастните киселини се превръщат в кетонови тела, които представляват естествени химикали, произведени от тялото за енергия и включват хидроксибутират, ацетоацетат и ацетон, който е главният причинител на неприятният мирис. Добрата новина е, че тази миризма изчезва след няколко дни и след адаптация към използване на кетони за енергия не се появява отново.

Промените в телесния аромат не свършват тук. Може да забележите и промяна в мириса на потта, също толкова неприятна, колкото и кето дъха, но отминава бързо. Ако стигнете този момент, то по-добре наблегнете на физическата активност в следващите няколко дни, ходете на сауна и се оттървете от миризливата пот по-бързо. Потенето е нормален механизъм на детоксификация и лошата миризма на пот е знак за множество токсини. След излизането им от тялото потта вече няма да мирише.

*Метаболитна гъвкавост е способността на организма да превключи към използване на наличната енергия. Невъзможността за това се свързва с инсулинова резистентност!

 

Покачване на кортизола при спиране на въглехидратите 

Покачването на нивата на някои хормони за сметка на други при смяна на храненето е напълно нормален процес и не бива да ви плаши, стига промените да са от смяната на енергийният източник, а не от недостатъчно храна. Не всеки човек и достатъчно метаболитно гъвкавв, за да се адаптира мигновено бързо към кетоза и използване на мазнини като енергиен източник. Смяната в нивата на хормоните има за цел да подпомогне този процес. Кортизолът частва в енергийната обмяна на вещества, не само в контрол на стреса. Всъщност, бих казала, че е погрешно наречен "хормон на стреса". Той има връзка със стрес, но това не е единствената му функция в талото на човека.

Човешката вегетативна нервна система има два клона, играещи основна роля при наличието на стресов фактор:

  • Rest and Digest - система за почивка и храносмилане (парасимпатикова)
  • Fight or Flight - система за борба или бягство (симпатикова)

Когато бягате или преживявате стресово събитие тялото не се интересува от процеси като храносмилане, разтеж или възтановяване. Парасимпатиковата нервна система отива на заден план, докато симпатиковият дял превключва на пълни обороти. Симпатиковата нервна система се състои и от два основни елемента - епинефрин и норепинефрин (или известни с британските си названия - адреналин и норадреналин). Епинефринът подава сигнал към надбъбречните жлези за да стимулира разграждането на горивата в тялото, включително протеини, мазнини и гликоген (куп молекули глюкоза, свързани заедно). Ролята на норепинефринът пък има за цел да възбуди всички нерви в тялото (включително и сърцето) и да започне борбата.

При човек, който винаги се е хранил с високовъглехидратна диета, внезапното спиране на въглехидратите се счита за стресова промяна (от много защитници на високовъглехидратните диети) и се наблюдава покачване на кортизол, който има за цел да покачи кръвната захар чрез процес наречен глюконеогенеза, тъй като при липсата на въглехидрати тя спада и при човек с проблем в поддържане на балансирани нива на кръвна захар (какъвто е почти всеки днес) кортизолът има ключова роля. Повишеният кортизол може да предизвика и друг процес - покачване на инсулин, хормон, който също драстично ще бъде намален при спиране на въглехидрати.

Реакциите, предизвикани от физически или психически стрес са много и променливи и няма как да бъдат описани накратко. Това, което е важно да разберете в случая е, че пълното спиране на въглехидрати, особено ако идвате от високовъглехидратна диета е промяна на всички метаболитни дейности и той неминуемо ще се отрази на нивата на хормоните.

Справяне с други физиологични промени

Друга очаквана промяна е тази в тиреоидния хормон Т3. Той е тясно свързан с начина на хранене и специално с въглехидратите. Т3 играе огромна роля в регулацията на телесната температура, метаболизма и сърдечния ритъм. По време на отказа от въглехидрати е възможно нивата на Т3 да се понижат и това да причини симптоми като усещане на студ, болезнена менструация, умора, безсъние. Отново, това е строго индивидуална реакция и първоналачалната промяна не е краен резултат. Очакванията, според много специалисти в областта, са по-скоро регулация на хормоните на щитовидната жлеза.

Гастроезофагален рефлукс или парене в областта на сърцето след храна. Симптомите са често срещани при тези, стартиращи карниворова диета директно след стандартната, т.е нискомазнинна високовъглехидратна диета (НМВВД). Тъй като НМВВД води до ниска стомашна киселинност, а за обработване на месото и мазнините се изисква повишаване киселинноста в стомаха, тази реакция е напълно естествена. Това, което би помогнало в случая е добавка бетаин хидрохлорид (Betaine hydrochloride).

Същото се отнася и за жлъчката, тя също може да се нуждае от помощ, идвайки от НМВВД. Подходяща добавка е екстракт от говежда жлъчка (Ox Bile).

Ако усещате затруднение с храносмилането на мазнини, съпроводено с неспираща диария, повръщане или гадене от мазнини може да приемате ензим липаза.

Често по време на адаптация и преди постигане на добра киселинност хора изпитват трудност с топените мазнини и дори приема на добавки не помага за "редкият" проблем в тоалетната. Ако и при вас разтройството не спира, опитайте да консумирате мазнините само в твърдо състояние и да избягвате течният мазен сос. Може също да намалите количеството протеин. Има данни за някои случаи, в които надвишаването на 170-180 грама протеин също предизвиква диария.

Гореизброените добавки могат да бъдат намерени съчетани в една добавка. Не приемайте това обаче като задължително допълнение към храненето. Прибягвайте към добавките само в краен случай, ако не успеете да промените киселинността на стомаха самостоятелно чрез естествените процеси в тялото.

Можете също така да си правите и елементарен тест за киселинност на стомаха в домашни условия и така да наблюдавате нивата на киселинност. За целта изпийте сутрин на гладно 1/4 ч.л сода бикарбонат разтворена в 150-180 милилитра вода. Ако стомахът ви произвежда достатъчно количество киселина, ще получите оригване в рамките на 1-2 минути от изпиване на течността. Ако уригването настъпи след 3-тата минута или липсва, то това е знак, че имате ниска киселинност на стомаха. Тази реакция идва от производството на въглероден диоксид, резултат от химическата реакция между содата и солната киселина (HCL).

Ако сте от тези, които нямат проблем с киселинността и рядкото щастие, то добре дошли към следващата стъпка, която е шокираща за мнозина. Край с ежедневното изхождане! Вероятността това да се случи е много голяма. И в това няма нищо нередно, противно на митовете за задължителна ежедневна дефекация!
Причината за това е чисто и просто липсата на отпадъчни и неразградени вещества. Човешкото тяло използва месото изключително ефикасно и това, че не го "изхвърля" непреработено (за разлика от салатите например) е много добър знак, защото ние искаме да абсорбираме всички витамини от поетата храна, а не да ги изхвърлим още на следващата сутрин. Изяжте една царевица и погледнете как тя излиза при дефекация в абсолютно същото състояние, в което е изядена и смляна само от зъбите при дъвчене. Някога да сте виждали парчета от пържола в изпражненията си ?

Симптоми, свързани с изхвърлянето на натрупани оксалати

В предишни статии е споменавано за ефекта на антинутриентите в растителните храни. Оксалатите са отпадъчен продукт на човешкия метаболизъм след разграждането на протеините. Оксалати обаче има в изоболие в растителните храни. Твърде високата на оксалати диета води до натрупването им в организма. Оксаловата киселина се свързва предимно с калций (но и с желязо) и образува калциеви оксалати - основните компоненти на бъбречните камъни. Оксаловите кристали се натрупват и биоакумулират, най-вече при хора с пропускливи черва. След абсолютното им ограничаване (карниворова диета) те следователно спират да се натрупват и тялото ни се освобождава от тях по естествен път. При някои хора това може да бъде придружено със симптоми. Реакцията е още известна под името Oxalate dumping. Този термин описва процеса на изхвърляне на остатъчни оксалати в тялото след спиране на консумацията им.

Изхвърлянето на остатъчни оксалати може да се прояви с пъпки, обриви, очно възпаление, възпаления на пикочните канали и камъни в бъбреците, болезнено изхождане, раздразнителност, нервност, болки в ставите, промени в pH-то, пърхот, главоболие, кашлица и доста др.

Често тези симптоми всяват страх сред хората, които са били на високо оксалатна диета (каквато е дори класическото кето) и те решават, че яденето само на месо е вредно.

Всъщност, при спиране на оксалатите и преминаване към карниворство, появата на тези симптоми е позитивен знак за освобождаването от акумулацията на вредни за нас вещества.