Categories
Карнивор

Има ли опасност за заболяване от скорбут по време на Карниворова диета ?

Много хора се притесняват, че ще бъдат лишени от витамин С ако не се хранят с плодове и зеленчуци. Да видим има ли мотив за такова притеснение ...

Скорбут е болест, причинена от хроничен недостиг на витамин С. Тя става особено популярна след случаи, в които английски моряци са заболели от болеста след като са живяли в морето и са се хранили само със сушено месо и консерви. Нямали са достъп до никакви пресни храни, плодове и зеленчуци и се счита, че това е довело до недостиг на витамин С и следователно до заболяване от скорбут. Характерен симптом са кървящите венци. Нелекуваният скорбут винаги води до фатален изход.

Обикновено, едно от най-честите притеснения на хората, тепърва отказващи плодове и зеленчуци и насочващи се към карниворово хранене е липсата на витамин С в този вид хранене (или поне така ни е казвано, че витамин С има само в плодове и зеленчуци).
Човешкото тяло е неспособно да произведе този антиоксидант, който изпълнява няколко важни роли в тялото ни и ние обикновено разчитаме на външни източници за набавяне на витамин С, често и допълваме храненето си със синтетични витамини.

До колко това е ефективно ?

Нека разгледаме първо ролите на витамин С в тялото на човека.
Едната му роля е да подпомогне синтеза на колаген, който е жизненоважен протеин, използван структурно в цялото тяло. Когато синтезът на колаген намалява, се появяват някои от класическите симптоми на скърви/скорбут, като кървене на венците, загуба на зъби, ставна дисфункция и незарастващи рани.
Тялото също така използва витамин С за да помогне формирането на карнитин, витамин С действа и като антиоксидант, който играе роля в модулирането на имунната ни система.
Много животни могат да синтезират витамин С от глюкоза (противно на това, което са ни учили). Но хората, както и маймуните, са загубили тази способност преди около 60 милиона години. Липсва ни ензимът (L-gulonolactone oxidase- GULO), който е необходим за последната стъпка в синтеза на витамин С от глюкоза. Поради този факт, на нас ни е необходим витамин С от външен източник.

Хората, които имат недостиг на витамин С започват да проявяват признаци на скорбут в рамките на няколко месеца.

Карниворите обаче нямат този проблем. Защо ?
Месото съдържа макар малко, достатъчно количество от витамин С – около 6 mcg / g в месо, от животно хранено със зърно и 25 mcg / g в месо, от животно хранено с трева.
Витамин С навлиза в тялото ни през чревния тракт. Интересното е, че глюкозата може директно да се конкурира с усвояването на витамин С, тъй като те споделят един клетъчен транспортер и ако имаме твърде много глюкоза в системата, абсорбцията на витамин С е ефективно инхибирана. Така се започва и с тъпченето със синтетичната му форма с надеждата, че тя с нещо ще компенсира. Уви..
В диета, конструирана само от месо, глюкозата е неефективна в червата и по този начин витамин С става по-достъпен. Групата Paleo Medicina в Унгария показа резултати, че серумните нива на витамин С са нормални при пациенти, които спазват карниворорва диета. Всъщност витамин С от животински произход се оказва по-ефективен от растителен витамин С за поддържане на серумните нива!
И как е възможно ?!

Яденето на въглехидрати увеличава изискванията за антиоксиданти. Въпреки че хората не могат да произвеждат витамин С, както животните, при наличието на диета с ниско съдържание на въглехидрати, се наблюдава увеличаване на някои от нашите ендогенни антиоксиданти (т.е. тялото ни ги прави само).
Ролята на витамин С в образуването на колаген включва хидроксилирането на аминокиселините пролин и лизин за образуване съответно на хидроксипролин и хидроксилизин. Когато ядем богата на месо диета, някои от тези молекули се абсорбират във вече хидроксилирана форма чрез специфични преносители на червата; следователно, имаме нужда от по-малко витамин С.
Резултатът е, че когато се храним като карнивори, усвояването на витамин С е по-ефективно и изискванията на тялото за него намаляват. Получаваме достатъчно количество витамин от храната (месото), която ядем, и нямаме скорбут.

Световните препоръки за дневна необходима доза витамин С са 10 000 mcg на ден. Това означава, че около 400гр. месо от пасищно животно на ден може да ни достави това количество. Това обаче, което не е все още изяснено е, дали един карнивор има нужда от такава огромна доза витамин С ?
Проучванията, определили дневното препоръчително количество са правени с хора на стандартна въглехидратна диета. Както вече видяхме, при нея има високи изисквания за витамин С, тъй като той се конкурира с глюкозата и бива инхибиран от нея.
След като обаче няма глюкоза, нужно ли е такова голямо количество витамин С ?
Клиничните резултати на Paleo Medicina отбелязват, че такава липса няма, дори при пациенти подложени на ниско-протеинова диета с около 200 - 300 гр. месо на ден (с цел забавяне на анаболни процеси в тялото при пациенти с ракови клетки).

Освен това, няма данни за нито един карнивор, заболял от скорбут!