Categories
Blog

Как да изберете правилната за нас форма на Магнезий

 

 

МАГНЕЗИЙ

Знаете ли, че магнезият е минерал, който липсва в организма на повечето от нас ?
Магнезият е минерал, който е от решаващо значение за функцията на организма. Той е отговорен за подпомагането на над 300 ензимни системи, които регулират много реакции в тялото като:

 

 • Синтезиране на протеин
 • Нервна функция
 • Мускулна функция
 • Регулиране на кръвната захар
 • Контрол на кръвното налягане
 • Енергиен метаболизъм
 • Сърдечен ритъм
 • Транспортиране на калций и калий
 • ДНК синтез
 • Синтез на глутатион (антиоксидант)
 • Развитие на костите

 

Суплементирането с магнезий е най-популярно при изпитване на крампи в крайниците или при запек. Може да си направите изследвания и да откриете ниски нива на магнезий. Има значение обаче, кой вид магнезий ще използвате.

Добавките с магнезий се предлагат в много различни форми и за различни нужди. С този списък отдолу ще ви помогнa в избора на правилния за вас вид.

Как да разберете кой тип е за вас? Оксид, цитрат, таблетки, капсули, течна форма - или е достатъчно само да ядете много богата на магнезий храна за известно време? Въпросите са много.

Много фактори като стрес, смяна на средата или храната могат да увеличат нуждите на организма от магнезий. Симптомите на дефицит могат да бъдат например хиперактивност, повишен стрес, панически атаки, проблеми със съня, запек, спазми и или мускулни крампи.

Много хора получават голямо подобрение, след като се „заредят“ с магнезий. Минералът може да повиши активността на повече от 300 различни ензима, да активира нервните канали и има роля в пластичността на синапса, тоест разработването и адаптирането на нови синапси, които са важни за учене, памет и други.

 

Какъв ефект търсим ?

За да изберете правилната добавка с магнезий, първо трябва да разберете какво искате да постигнете. Някои взимат магнезий заради психологическите му ефекти, докато други за спазми, болки в мускулите или за да си помогнат при безсъние или запек. Всеки желан ефект има своя магнезиев тип.
Друго нещо, което трябва да имате предвид, е бионаличността, тоест каква част от магнезия всъщност се абсорбира в тялото.

Различни видове магнезий и техните свойства

 

Магнезиев оксид

Магнезият от този тип е най-евтиният и лесен за намиране. Той работи, наред с други неща, за спазми, тревожност и мускулно напрежение. Използва се главно за постигане на психологически ефект, като се приема като успокояващо.  Магнезиевият оксид има (незаслужена) лоша репутация поради ниската си бионаличност само от четири процента, но въпреки че току-що споменахме значението на бионаличността, е важно да се прави разлика между свободни и свързани минерали, което прави разликата за преглъщане. В магнезиевия оксид бионаличността наистина е ниска, но свободният магнезий е много висок, което в края на краищата има страхотен ефект. Дозите се коригират съответно и можете да приемате 500 милиграма или повече, тъй като е трудно да се предозира.

 

Магнезиев цитрат

Ниска концентрация и бионаличност от 90 процента. Добър е срещу запек. Има приемлива цена и помага в повечето от случаите.

 

Магнезиев оротат

Магнезият от този тип се счита за най-добър за развитие на синапси в мозъка. Той има способността да прониква в клетъчните мембрани и да взаимодейства с митохондриите.

 

Магнезиев хлорид

Използва се под формата на спрей или под друга течна форма има висока абсорбция и е добър за детоксикация на клетки и тъкани. Подпомага бъбречната функция и засилва метаболизма.

 

Магнезиев таурат

Магнезиевият таурат е известен със способността си да подобрява сърдечните ритми, да понижава сърдечната честота и кръвното налягане и по този начин да предпазва от инфаркт. Той се абсорбира лесно, не действа слабително, изгражда клетъчните мембрани отвън. Магнезиевият таурат също повишава способността за вземане на решения и намалява ефекта от липсата на кофеин.

 

Магнезиев малат

Магнезиевият малат помага при умора, участва в синтеза на АТФ, тоест преобразуването на енергия, както и в производството на енергия. Има висока разтворимост.

 

Магнезиев глицинат

Това е магнезий, който не действа толкова добре срещу запек, но който, от друга страна, е добър за възстановяване на нивата на магнезий, ако имате проблеми/дефицити от дълго време. Също така осигурява мускулна релаксация и по-добър сън.

 

Магнезиев карбонат

Тип магнезий, който е популярен и има висока бионаличност, защото в стомаха се превръща в магнезиев хлорид. Действа много добре срещу киселинен рефлукс и други храносмилателни проблеми.

 

Хелатиран магнезий

Има по-висока абсорбция, но е по-скъп. Молекулните връзки са манипулирани за по-добро усвояване. Що се отнася до приема, една таблетка се приема сутрин и една вечер, за предпочитане с храна.
Ако ползвате повече от един тип, не приемайте всички едновременно.

 

„По-лоши” форми на магнезий

Магнезиевият сулфат (Епсолова сол) е твърде лесен за предозиране, препоръчва се да се слага във ваната по време на баня. Този тип магнезий издърпва течност от под кожата и тя става по-стегната. Магнезиев глутамат и магнезиев аспартат се съдържат в аспартама, който е невротоксичен, т.е. токсичен за мозъка.

Имайте предвид, че потребността на организма от витамини и минерали не е еднаква през живота, а се променя в зависимост от житейски ситуации, какво ядете и къде живеете.

За да проверите различните си нужди от витамини и минерали, може би е добра идея да направите минерален тест, който се прави чрез кръвни изследвания или спектрометричен анализ - анализ на минерали в косата.