Categories
Карнивор

Основни знания за Карниворовото хранене

Карниворовата диета противоречи напълно на конвенционалните съвети за хранене, на които сме се учили от десетки години и за които в последните години започна да се говори, че са причинителите на умножаващите се метаболитни смущения и автоимунни заболявания. Като основна причина за това се счита употребата на захар и силно преработени храни.

Спазването на тази диета всъщност датира от стотици години, но в последните 50+ е напълно изтрита от историята. Нашите предци са били карнивори, а някои от най-дълго живелите популации са съществували изцяло на хранене с месо, много преди да бъдат въведени различните тенденции в храненето.

Този вид хранене се смята и за изключително екстремно и крайно, но пък има много привърженици, които твъдят, че благодарение на тази диета са се излекували от иначе нелечими болести. Диетата е много мощтна в борбата с горенето на мазнини, тъй като въглехидратите почти напълно отсъстват от нея.

26 годишната Михаила Питърсън, създателка на “Lion Diet” казва, че най-накрая е успяла да се излекува от депресия, ревматоиден артрит и други хронични заболявания, с които се бори от 7-годишната си възраст.

Нейното решение: Яде месо.

И Михаила, и нейният баща Джордан Питърсън - известен канадски клиничен психолог и интелектуалец, се кълнат в месоядна диета и лечебните и действия.

 

Какво представлява Карниворовата диета ?

Това е начин на хранене, според който ядете само и единствено животински храни. Всичко останало е елиминирано. Това означава хранене без плодове, без зеленчуци и най-вече без въглехидрати. Може да се нарече и пълна противоположност на веганството.

Въпреки че това изглежда странно, много хора теоретизират, че растителните храни не са нужни на организма ни за да живее и да се развива. Всъщност въглехидратите - които могат да бъдат намерени в растенията - са единствените несъществени макронутриенти. Това означава, че мазнините и протеините са необходими за нашето тяло и развитие, но въглехидратите не са.

При това хранене не е нужно да се следват никакви стратегии за определяне на времето за хранене, контрол на порциите или преброяване на калории. За да спазвате успешно диетата, се консумират само животински продукти и се избягва всичко останало.

Карниворовото хранене е изключително елементарно по отношение на избор на храни, пазаруване и приготвяне на храната. Освен това най-крайните Карнивори дори консумират продуктите в напълно суров вид. Това в никакъв случай не е препоръка, а личен избор.

Шон Бейкър, бивш американски лекар ортопед, е най-известният привърженик на диетата.Той цитира отзиви от тези, които следват диетата на месоядството като доказателство, че тя може да лекува депресия, тревожност, артрит, псориазис, затлъстяване, диабет, проблеми с храносмилането, възпаления, регулация на хормони и други. На този етап обаче, няма научни проучвания, кото да подкрепят тази информация.

Но месото вдига холестерола, не е ли опасно ?

От години ни се внушава, че холестерола е лошо нещо. Той е в запушените артерии и причинява сърдечни проблеми. И е причинен от месо. Дори лекарите ни казват, че това е така.

Възможно ли е те да грешат?

Ето от къде идва това невярно твърдение, че мазнините имат връзка със сърдечни заболявания:

През 1953 г. лекар на име Ансел Кийс (1904 - 2004) манипулира данни и констатира, че консумацията на наситени мазнини е причина за повишаването на нивата на серумния холестерол, а холестеролът, от своя страна, е виновник за сърдечно-съдовите заболявания. Неговото небезисвестно изследване „Седемте страни“ е създадено, включвайки именно тези седем страни, които да демонстрират резултатите от неговите „открития“.

 

Благодарение на това изследване излиза и т.нар. "френски парадокс", което обозначава необяснимото за поддръжниците на тази хипотеза несъответствие между ниската заболеваемост от сърдечно-съдови болести във Франция и високата консумация нанаситени мазнини там. Истината обаче е, че този парадокс съвсем не е толкова парадоксален и може да бъде наблюдаван и в други европейски държави като Англия, Австрия, Белгия, Германия, Исландия, Финландия, Холандия, Швейцария и Швеция.

 

Смея да твърдя, че това изследване е едно от най-смъртоносните „проучвания“, правени някога.

 

Това беше катализаторът на препоръките за ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на въглехидрати от миналия век - и е един от най-големите приноси за нашите стремителни епидемии от затлъстяване, диабет и сърдечни заболявания.

 

В допълнение към изявленията по отношение на вредите от месо и мазнини – повечето от проучванията, доказващи тези вреди са правени, разглеждайки резултати от консумация на преработени такива. Това включва салами, шунки, кренвирши и т.н.

 

За кого е подходяща Карниворова диета ?

Тук важат почти всички правила както и при стриктно Кето или периодично гладуване. Не се препоръчва на бременни, кърмещи, деца, хора в бъбречни заболявания, хора, които поради някаква причина трябва да намалят употребата на протеини или хора употребяващи силни медикаменти не бива да правят диетата без консултация със специалист преди това.

 

Както и при Кето, има период на адаптация, в който се появяват неприятни симптоми като главоболие, умора, смущения в съня, но те отминават в първите 2-3 седмици. Ако вече сте на Кето, прехода към Карнивор е много по-лесен и в някои случаи дори неусетен.

 

Води ли до хранителен дефицит ?

Много кратък отговор – не. Червеното месо съдържа почти всички витамини и минерали, от които тялото се нуждае за да живее, включително желязо, цинк, селен, витамин В, витамин D, протеини и др. Единственото хранително вещество, което не съдържа, е витамин С. Но според специалисти в областта, тялото не се нуждае от допълнително количество витамин С при липсата на въглехидрати. Освен това, чрез консумация на органи се набавя достатъчно както витамин С, така и всички останали витамини.

 

Какви рискове за здравето може да има Карниворовото хранене ?

Фибрите не са нужни за оцеляването ни, те са единствено стомашни дразнители поради, което печелят славата си на необходими за чревната функция. За някои хора липсата им може да има негативен ефект в началото на диетата. В Карниворовото меню няма фибри и процесът на движение в червата е доста по-муден при хранене само с месо и мазнини, а освен това няма кой знае какво за елиминация и тялото усвоява огромна част от тези храни, докато от растителният мателиал гледа да се освободи по-бързо..

 

След продължителното консумиране само на месо има риск, организмът да не толерира по същия начин както преди храни като зеленчуци, зърнени храни, лактоза или пък преработени храни. Възможен е стомашен дискомфорт при консумацията им след известно време на Карниворова диета.

 

Списък с Карниворово “одобрени” храни:

Месо
Това трябва да е основният източник на калории и трябва да е от пасищно животно. Това е изключително важно, тъй като при тази диета разчитате изцяло на витамини и минерали от естествен източник. Меса от животни, отгледани по друг начин могат да ви навредят! Тъй като ограничавате въглехидратите, месото с повече съдържание на мазнини е за предпочитане, за да може тялото ви да използва тези мазнини като източник на енергия.

Риба
Разрешени са сьомга, сардини, пъстърва, скумрия и сом. Точно като месото се стремете към най-тлъстата риба, която можете да закупите и тя нека бъде дива (същата причина както и при месото)

Яйца
Известни също като мултивитамин в природата, яйцата са идеалното съотношение на протеини, мазнини и основни хранителни вещества, за да поддържате тялото си най-доброто в диетата на месоядството. Яйцата е важно да са от домашни кокошки, които са имали достъп до трева, насекоми и слънце.

Костен мозък
Костният бульон е чудесен източник на протеини, който също помага за здравето на червата, кожата и ставите. Някои консумират костния мозък отделно и в сурово състояние и варят костите за бульон.

Млечни продукти
Млякото, добито от домашни пасищни животни, са технически разрешени, тъй като идват от животно, но много от Карниворите се опитват да поддържат приема на млечни продукти в минимум, тъй като голям процент от хората в крайна сметка развиват непоносимост.

Мазни месни хранителни продукти
Използвайте свинска мас, лой и други животински мазнини, за да готвите храната си вместо да готвите с растително масло.

Подправки
Солта, пиперът, билките и подправките са разрешени, макар повечето хора да използват само сол. Придържайте се към прости съставки, които не съдържат захар или въглехидрати.

Има някои вариации на Карниворова диета, като например Кето-Карнивор. При този метод, основата се гради на Карниворово хранене, но от време на време се включват и някои зеленчуци. Карнивор може да се съчетае и с периодично гладуване. Това е изключително успешно при опити за намаляне на теглото.

Силно се препоръчва консумацията на вътрешности и особено на дробове, те съдържат най-голямо количество витамини. Отново обаче, важно е те да са от пасищно животно!

Примерно меню при Карниворов режим

  • Закуска - Яйца и бекон
  • Обяд - говеждо месо или сьомга
  • Вечеря - Пържола, гарнирана с масло или жълтък
  • Снакс - Пръжки или костен бульон

Много е по-просто и няма нужда да го усложнявате прекалено. Всъщност, ако обичате пържоли, можете да ядете за закуска, обяд и вечеря!