Categories
Blog

99,99 % от пестицидите са естествено присъстващи в растенията

 

Американците консумират около 10 000 пъти повече естествени пестициди от плодове и зеленчуци, отколкото остатъци от синтетични пестициди върху храната. Естествените пестициди са химикали, които растенията произвеждат, за да се защитят от гъбички, насекоми и други хищници. И половината от всички тествани на гризачи природни пестициди се оказват канцерогени за гризачи. В допълнение, ние консумираме много други канцерогени в храните, поради химикалите, получени при готвене. Например в една чаша печено кафе естествените химикали, за които се знае, че са канцерогени за гризачи, са приблизително равни на тегло спрямо целогодишна работа със синтетични остатъци от пестициди.

 

Идеята, че Био продукцията на плодове и зеленчуци няма пестициди е доста подвеждаща. Изобщо като цяло думата „пестициди“ е грешно представена на аудиторията, която няма основни биологични познания, в полза на био продукцията, природозащитни активисти и други организации, печелещи от това.

 

Самата дефиниция на пестицид е :

„Пестицидът е всеки химикал, природен или създаден от човека, който е предназначен да убие друг организъм.“

 

Създадените от човека пестициди са синтетичните, които био продукцията отбягва да използва при култивацията на растенията, но това не означава, че те не могат да попаднат там по друг начин – чрез насекоми, почва или климатични условия като вятър.

 

Природните, са създадени от самото растение като негов компонент и защитен елемент.

 

Например, някои бактерии и гъбички произвеждат антибиотици, за да убият други микроби. Ние не наричаме тези антибиотици „пестициди“, но те са точно това. За една бактериална клетка, микроби от различен вид често не са нищо повече от конкурентен вредител, който трябва да умре. Така че, тя произвежда химикали с намерението да ги убие. Този химикал е пестицид.

 

Растенията правят точно това. От гледна точка на растението, много насекоми са нищо повече от опасни паразити, които се хранят с листа, и които трябва да умрат. Така растенията произвеждат инсектициди, като кофеин и никотин, за да пазят тези отвратителни, шестокраки вегетарианци далеч от себе си.

 

Широкото разпространение, че органичната храна е по-здравословна и безопасна от конвенционалната кара потребителите да платят в пъти по-висока цена за да защитят здравето си, консумирайки органични храни. Това възприятие се дължи главно на принципите, свързани с органичната хранителна продукция. Биологичното земеделие е производствена система, която
избягва или до голяма степен изключва използването на синтетични торове, пестициди, регулатори на растежа и добавки за хранене на добитъка. Това обаче не означава, че биологичните продукти са лишени от пестициди и ние разполагаме с доста солидни доказателства за това.

 

Неизползването на синтетични химикали и редица други екологосъобразни техники, практикувани от био фермерите са примамката на едно т.нар био движение, и са в основата на убеждението на потребителите, че органичната храна практически изключва опасностите, открити в конвенционалните продукти. Отделно от това, възприятието на потребителите за качество и безопасност се води по течението и предизвиква нарастване на търсенето на био продукти.

 

Научните доказателства обаче в подкрепа на убеждението, че екологичните техники на биоземеделието са синоним на производството на безопасно храна, са оскъдни.

 

Има много възможни начини една био продукция да съдържа химични пестициди. Не радко те биват разпространени чрез почвата, климат и други фактори, но в тази статия ще обърна специално внимание на пестицидите от естествен произход, а не химически създадени от човека.

 

Съществува голям дебат по отношение на токсините в растенията и до колко те застрашават здравето на човека. Растенията имат ендогенни защитни механизми, водещи до производство на токсини, които служат за да ги защитават от хищници. Има широк спектър от такива естествени токсини, като някои са тествани за причинители на рак при животни. От изпитаните, почти половината са показали канцерогенно действие при гризачи. Изчислено е, че почти всички пестициди присъстващи в храните са от естествен източник (99.99% от естествен източник и 0.01% от синтетичен).

 

Тези пестициди от естествен източник са химикали, произведени от растенията, за да се защитят от гъбички, насекоми и други хищници и животни. Средната дневна консумация на естествени канцерогенни или на пестициди, превишава тази на синтетичните от почти 10 000 пъти. Заблудата е в това, да вярваме, че естествените пестициди не застрашават човешкото здраве, особено когато се вземат предвид толкова много природни химикали, които са еднакво мощни канцерогени и мутагени като техни синтетични „колеги“ (например синтетичен диоксин и карбинол от броколи). Всъщност, на молекулярна основа най-остро токсичните химикали (класифицирани според смъртоносност при обикновени домашни птици) са сред естествените такива.

 

И познайте какво?

Когато ядем растения, ние също ядем и тези пестициди. Всяко растение произвежда приблизително няколко десетки токсини, някои от които (при достатъчно висока доза) биха били токсични за хората. Зелето например, произвежда поне 49 известни пестицида, както можем да видим в публикацията на Др. Амес

 

Др. Амес, един от пионерите природозащитници и водещ токсиколог в света, съдава така популярния Амес тест, който е бърз начин за откриване на потенциални канцерогени, като се погледне дали даден химикал причинява мутации в бактериите. Той забелязва изобилието от естествени химикали чрез теста си и систематично разглежда химикалите, тествани върху гризачи. Така открива, че около половината от естествените химикали са тествали положително за канцерогенност, в същото съотношение както и синтетичните химикали.

 

Плодовете, зеленчуците, билките и подправките съдържат собствени пестициди, които причиняват рак при гризачите. Токсини, тествали позитивно за канцерогенност са открити в ябълка, кайсия, банан, босилек, броколи, брюкселско зеле, зеле, кимион, морков, карфиол, целина, череши, канела, карамфил, какао, кафе, касис, копър, патладжан, сок от грейпфрут, грозде, гуава, мед, пъпеш, хрян, леща, маруля, манго, гъби, горчица, индийско орехче, портокалов сок, магданоз, пащърнак, праскова, круша, грах, черен пипер, ананас, слива, картофи, репички, малини, розмарин, сусамово семе, домат, ряпа.

 

От тук следва, че почти всеки плод и зеленчук на пазара е позитивен за канцерогенност при гризачи. Нивата на пестициди в гореизброените растения са в хиляди пъти по-високи от тези в синтетичните пестициди.

 

Др. Амес изчислява пестицидите от естествен произход в стандартна човешка диета и заключва следното:

 

„Около 99,99 процента от химикалите, които хората приемат, са естествени. Остатъчното количество е от синтетични пестициди в растителната храна и е незначително в сравнение с количеството естествени пестициди, произведени от самите растения. От всички хранителни пестициди, които човекът поглъща, 99,99% са естествени: това са химикали, произведени от растенията, за да се защитят от гъбички, насекоми и други животни и хищници.

Ние сме изчислили, че средно американците поглъщат приблизително 5000 до 10 000 различни естествени пестициди и техните продукти на разпадане. Американците изяждат около 1500 mg естествени пестициди на човек на ден, което е около 10 000 пъти повече от 0,09 mg, които консумират от синтетични остатъци от пестициди.“

 

Макар всички тестове на естествени пестициди да са положителни за канцерогенност, Др. Амес счита, че повечето ракови образования все пак са предимно резултат от неправилно хранене и затлъстяване.

 

Тук обаче е мястото да се замислим за консумация на някои растения с много висока концентрация на токсини. Такива са например кълнове от броколи, с тях не бива да се прекалява, защото са хорметични, т.е твърде много от полезните им качества образуват токсичност.

 

При хранене на маймуни с кълнове от люцерна (alfalfa sprouts) (1,5% сухо канаванин тегло) е причинен подобен на човешкия лупус еритематозус синдром.

 

Лупусът при хората се характеризира с дефект на имунната система, който е свързан с автоимунитет, антиядрени антитела, разкъсвания на хромозоми и различни видове патология. Токсичността на растенията е добре известна: растенията са сред най-често срещаните погълнати отровни вещества при деца под 5 години.

 

Готвенето на храната е също с принос за поглъщане на канцерогени. Хетероцикликамините наприемр - силно мутагенни, вероятно канцерогенни при човека, създават се чрез готвене или прегаряне на храни. Афлатоксините - намират се в малки концентрации в млякото и зърнените култури. Афлатоксин В1, най-смъртоносният от всички афлатоксини, е показал, че причинява рак при мишки, плъхове, хамстери, патици, маймунии др. Готвенето произвежда около 2 g (на човек на ден) предимно (неизследван) изгорен материал, който съдържа много канцерогени за гризачи, например, полициклични въглеводороди, хетероциклични амини, нитрозамини и нитроароматици, както и множество мутагени.

 

Дори и при това положение, канцерогените са значително по-малко от тези с естествен произход в растенията. Печеното кафе например съдържа 826 летливи химикала, 21 от които са тествани и 16 от тези са позитивни за канцерогенност при гризачи. При хора, за в момента, няма категорични доказателства, че кафето е рисков фактор, но останалите проучвания ни навяват на мисълта, че това е напълно възможно.

 

Броколи, ябълки, лук, портокали, ягоди, лимони и гъби съдържат ацеталдехид - естествен страничен продукт на окисляване и известен канцероген за човека.

 

Нитратите, които могат да бъдат превърнати от човешкото тяло в канцерогенни нитрозаминови съединения, присъстват в на пръв поглед безобидни храни като целина, маруля, къдраво зеле и ревен. Нитритите пък се намират в сушени меса. Има канцерогени, специфични за чешмяна вода, босилек, бира и горчица.

 

Известно е, разбира се, че някои храни имат антиканцерогенни свойства: органосулфурни съединения, флавоноиди, танини и каротеноиди са показали, че инхибират някои форми на рак. За съжаление, тези антиканцерогени се намират в храни, които съдържат и канцерогени - добре известни убийци като броколи, лук, ягоди и зеле. Дори и да се очаква, че тези зеленчуци ще ви предпазят от рак, те в същото време и ви причиняват рак!

В днешно време има твърде много фактори – канцерогени и за съжаление пълното им избягване е невъзможно. Идеята на тази публикация обаче, е да ви запознае със способността на растителните съединения да допринесат за образуването на рак и нека не обвиняваме синтетичните продукти за това, което натуралните ни причиняват.