Categories
Blog

Проблемът с млякото и млечните продукти

Здравословно и безопасно ли е наистина млякото, което пием ?

Млякото, което консумираме е от два типа – А1 и А2. Нарастващият брой проучвания от най-добрите производители на мляко в Австралия, Нова Зеландия и някои европейски държави твърдят, че млякото А2 има ползи за здравето, докато с непрекъснатата консумация на мляко А1 се свързват множество рискове.

Млякото се състои от три части - мазнини, суроватка и голяма част от различни протеини като лактоза, казеин и други захари. Какъв тип е млякото, А1 или А2, зависи от породата на кравата от която то произлиза. Най-старите породи крави като Guerbsey, Swiss brown, Belgian Blue произвеждат мляко А2. Черно-белият Holstein например, която е най-разпространената порода, поради по-високата си млекодайност, произвежда мляко А1. Причината за това е естествена генна мутация, възникнала преди окло 5 хиляди години в северноевропейските крави. В резултат на тази мутациия те започват да произвеждат протеина казеин А1 в млякото си, вместо нормалния казеин А2. По време на храносмилането казеин А1 се превръща в лектинов протеин, наречен бета-казоморфин. Този протеин се свързва с клетките на панкреаса, произвеждащи инсулин, известни като бета клетки, което предизвиква имунна атака върху панкреаса на хора, които консумират мляко от тези крави или сирена направени от него. Изследвания свързват този процес и с възникване на диабет тип 1.

Основната разлика между А1 и А2 бета казеин е в структурите на двата бета-казеина. По точно, в позицията на аминокиселина номер 67, в която хистидинът на А1 съответства на пролин при тип А2.

Връзката на А1 е много нестабилна и от нея се откъсва сегмент от седем аминокиселини, наречен BCM7 (Beta-casomorphin-7).

BCM7 се счита за основната причина мляко А1 да е нездравословно и да е причината за лактозна интолерантност. А1 и А2 мляко имат еднаква концентрация на лактоза, единствената разлика е BCM7.  Абсорбирането на BCM7 води и до риск от заболяване от аутизъм, шизофрения и други неврологични изменения.

По-голямата част от кравите, които се отглеждат са порода произвеждащ мляко  тип А1. Тези крави обаче са резултат на генетичната мутация, която води до производството на съединението BCM7. 

Най-разпространената порода крави в световен мащаб е от породата Holstein, чието мляко съдържа този проблематичен лектинообразен протеин.

Други известни породи с А1 мляко са Ayrshire и British Shorthorn, а сред породите с мляко А2 са Jersey, Charolais, и Limousin.

Ако смятате, че пиенето на мляко ви създава проблем, почти сигурно е, че породата крава, от която е то, има вина за това, а не мляко само по себе си. 

Южноевропейски крави, кози и овце продължават да произвеждат казеин A-2 в млякото си, но тъй като кравите с казеин A-1 произвеждат повече мляко, производителите на млечни продукти предпочитат тях.

Ако консумирате млечни продукти, не можете да ги толерирате или искате да избегнете страничните нездравословни ефекти, може да изберете млечни продукти от типа А2.
Като алтернатива, ако не намирате такова мляко, използвайте продукти от козе или овче мляко.

Изследванията в последните 20 години показват, че рекции предизвикани от мляко А1 не се предизвикват след консумация на мляко А2.

Друга причина, поради която се препоръчва избягването на А1 млечни продукти е свойствата на казоморфина да причинва пристрастяване. Особено BCM7, той се свързва със същите рецептори на мозъка, с които се свързват морфин, кодеин и хероин (mu-рецептори). Въпреки, че е около 20 пъти по-слаб в действието си от морфина, BCM7 води до пристрастяване и свръхконсумация.

BCM7 активира освобождаването на хистамин, което може да предизвика реакции на хистаминова интолерантност. Той е и най-честата причина за запек, забавено изпразване на стомаха, киселини и синдром на внезапната смърт при деца, поради респираторно-депресивните свойства на опиата в съчетание с рискови фактори за децата.

 

Тази статия не е приключена и ще има продължение ...